Veelgestelde vragen

Vind hier een antwoord op de meest voorkomende vragen

BEKIJK PRODUCTEN

Gasleverancier, gashandel Bakker Rhenen


  • Vult gasleverancier Bakker alle soorten gasflessen?

    In Nederland bestaan vaste regels voor het vullen van gasflessen. Daarom mogen enkel bepaalde flessen die uw eigendom zijn, opnieuw gevuld worden. Wel dient u ervoor te zorgen dat uw gasfles de verplichte periodieke keuring heeft ondergaan en dat u de keuring niet laat verlopen. Bij ouderdom van uw fles kunt u extra keurjaren aanschaffen of kiezen voor een herkeurfles. Daarmee kunt u weer 10 jaar vooruit. Een statiegeldfles zoals van Antargaz voorheen Shell, kunt u altijd bij ons omruilen, ongeacht de leeftijd van de ingeruilde fles. Ook de blauwe Campingaz flessen, de Primagaz Easyblue en de Benegas Light worden geruild.

  • De keuringsdatum van mijn gasfles is verlopen, wat nu?

    Als de keuring op uw eigendomsfles (bijvoorbeeld de eurofles 2,5kg of 5kg) zijn er 2 opties:

    • U kunt losse keurjaren bijkopen
    • U kunt een nieuwe herkeurfles aanschaffen met 10 goede keuringsjaren

    Wanneer de keuringsdatum van een statiegeldfles verlopen is (bijvoorbeeld een Antargaz of Primagaz 10,5kg, een Easyblue Plus of XL of een Benegas light) kunt u de fles gewoon omruilen en betaald u nog steeds alleen de vulling.

  • Wat doe ik met oude gasflessen waar ik vanaf wil?

    Gasleverancier Bakker neemt ook oude gasflessen in. Dit is kosteloos. Wij voeren ze daarna af volgens de regels. Gemeenten en oud ijzerhandelaren accepteren geen lege gasflessen.

  • Waar moet ik op letten bij het ruilen van een groene propaanfles?

    Een nieuwe, groene propaanfles van 5 kg is goedgekeurd voor 10 jaar. heeft een keuringscertificaat voor 10 jaar. In de kraag van de gasfles leest u het keuringsjaar. Bij flessen met een sticker zit bij het laatste jaar waarin de keuring geldig is, een inkeping. Krijgt u bij ruiling een oudere fles, dan krijgt u het verschil in keuringsjaren terugbetaald. Is de ruilfles jonger, dan betaalt u jaren bij.

  • Mag ik mijn propaanfles zelf vullen?

    Nee, het is in Nederland verboden om zelf uw propaanfles te vullen. Dit kan enkel bij een erkend gasvulstation of leverancier zoals gasleverancier Bakker in Rhenen. Laat uw propaan flessen ook nooit vullen met autogas bij bijvoorbeeld een LPG station. Dit is levensgevaarlijk. De kans bestaat namelijk dat de gasfles door overvulling te warm wordt en verolgens barst. Bijvoorbeeld in de brandende zon.

  • Wat zijn de risico’s van zelf vullen van propaanflessen met lpg?

    Vul nooit zelf een gewone gasfles met LPG autogas. De risico's op ernstig letsel van uzelf of een omstander zijn enorm. Door overvulling kan overdruk ontstaan met als gevolg het exploderen van de gasfles. Bedenk dat een verzekering in dat geval geen schade dekt. Het is namelijk een illegale handeling. LPG gasdamptanks zijn er niet voor niets; de tanks zorgen ervoor dat mensen gegarandeerd veilig zijn.

    Overdruk propaanflessen en vulbegrenzer
    LPG gas is een combinatie van propaangas en butaangas. Zodra temperatuurverschillen ontstaan, zet dit gas uit. Daarom heeft een LPG gastank een ingebouwde vulbegrenzer. Hierdoor kan de tank gevuld worden tot 80 procent. Het vullen van een gewone gasfles met LPG is verboden omdat deze niet aan de keuringseisen van LPG voldoet. Een gewone gasfles mag enkel door een gecertificeerd gasvulstation gevuld worden, omdat een propaanfles geen vulbegrenzer en geen overdrukventiel heeft. Doordat in een lege fles altijd vloeibaar gas achterblijft, komt u zodoende altijd boven een vulpercentage van 80 procent. Hierdoor kan de gasfles tijdens vervoer of gebruik exploderen of scheuren.

    Vulnippels
    Gasleverancier Bakker verkoopt geen vulnippels. Ze zijn verboden. Gebruik van LPG gas in een gewone gasfles brengt grote risico's met zich mee. De LPG Gasdamptanks zijn er niet zomaar en moeten aan alle keuring eisen voldoen om de veiligheid van de burger te kunnen garanderen. De richtlijnen voor de inbouw van LPG gasdamptanks zijn er niet voor niets. Auto's met een gastank moeten voldoen aan deze keuringseisen.

  • Wat is het verschil tussen butaangas, propaangas en LPG?
    Het verschil tussen propaangas en butaangas zit hem in het kookpunt. Dit is de temperatuur waarbij de vloeistof verandert in gas. Vloeibaar gas is niet bruikbaar. Butaangas wordt onbruikbaar bij 0 °C doordat het bij die temperatuur vloeibaar wordt. Propaangas wordt pas onbruikbaar bij -44 °C. Daarom is butaangas ongeschikt tijdens de winter en propaangas hierdoor het meest gebruikte gas. Liquefied Petroleum Gas of LPG, is een mengsel van butaan- en propaangas, aangevuld met enige toevoegingen. Omdat LPG in principe bestemd is voor tractiedoeleinden (aandrijving van verbrandingsmotoren) zijn deze toevoegingen bedoeld voor een betere smering.
  • Hoe lang gaan een gasslang en gasregelaar mee?

    Hoewel er geen wettelijk voorschrift bestaat, geeft de fabrikant van de oranje gasslang tegenwoordig een maximaal houdbaarheidsjaar aan. Dit jaartal is 5 jaar na de productiedatum. BOVAG en ANWB adviseren om de gasslang na 4 jaar te vervangen. Controleer in de periode of de slang niet poreus wordt, beschadigt, verkleurt of vervormt. In dat geval moet u de slang direct vervangen. Houd bij het aansluiten de gasslang altijd zo kort mogelijk om drukverlies te voorkomen. Zorg dat de slang niet knikt.



    Het advies is om de gasregelaar na 5 jaar vanaf het productiejaar te vervangen. Ook voor gasregelaars geldt geen wettelijk voorschrift voor de levensduur. U vindt het productiejaartal meestal op de onderkant van de regelaar. Om drogen of scheuren van het membraan te voorkomen, adviseren wij u om dit jaartal niet te overschrijden. Gasleverancier Bakker kan uw nieuwe gasslang op de gewenste lengte maken en voorzien van de gewenste koppelingen.

  • Waarom heeft een gasfles een drukregelaar nodig?
    De druk in een gasfles ligt hoger dan de werkdruk die u nodig hebt voor uw gastoestellen. Bovendien verandert de druk in een gasfles onder invloed van de omgevingstemperatuur. Des te hoger de omgevingstemperatuur des te hoger de druk in de gasfles. Om nu een constante werkdruk te verkrijgen, afgestemd op uw apparatuur, is een gasdrukregelaar nodig. De maximale druk van 30 Mbar of 50 Mbar staat op uw toestel of in de bijbehorende handleiding.
    Gasdrukregelaars zijn er in de volgende soorten:
    • Gasdrukregelaar voor blauwe Campingaz flessen. De regelaar is verkrijgbaar voor gastoestellen met een werkdruk van 30 Mbar of 50 Mbar. U schroeft de regelaar eenvoudig bovenop de gasfles.
    • Universele gasdrukregelaar. Deze kunt u gebruiken voor propaangasflessen van kunststof en staal. Ze zijn leverbaar voor gasapparatuur met een werkdruk van 30 Mbar of 50 Mbar. U draait de regelaar aan de gaskraan van de gasfles.
    • Universele gasdrukregelaar met afblaasbeveiliging. Dit soort regelaar is verplicht bij gebruik in een afgesloten ruimte in onder meer vrachtwagens, caravans, campers en vaartuigen.
    • Instelbare gasregelaars voor industrieel gebruik. Dit type regelaar is geschikt voor onder andere heetstokers en dakbranders.
    • Gasleverancier Bakker heeft alle gasdrukregelaars op voorraad.
  • Heb ik een vergunning nodig voor de verkoop van gasflessen?
    In sommige gevallen hebt u als dealer van gasflessen een vergunning nodig. De meeste bedrijven die gasflessen verkopen, vallen echter onder het Activiteitenbesluit. In dit besluit staan alle voorschriften voor de opslag van gevaarlijke stoffen. U bent vrij van het aanmelden van de opslag van gasflessen als dit minder dan 125 liter waterinhoud bedraagt. Dit staat gelijk aan 4 gasflessen van 10,5 kilo. Uiteraard moet u zich wel aan alle veiligheidsmaatregelen van de fabrikant houden.

    Bij een gasopslag van 125 liter tot 20.000 liter waterinhoud valt u in een aantal gevallen onder het Activiteitenbesluit of hebt u een vergunning nodig. Dit hangt mede af van andere producten die u nog meer in uw bedrijf verkoopt. Als u bijvoorbeeld ook vuurwerk verkoopt, bent u vergunningplichtig. Beheert u een installatiebedrijf, garagebedrijf, camping tuincentrum, jachthaven of bedrijf in de recreatiesector dan valt u meestal onder het Activiteitenbesluit. Check uw situatie op Aimonline.
  • Mag ik een volle gasfles liggend opslaan?
    In liggende toestand bestaat het risico dat de gaskraan in de vloeistoffase komt. Bij minimale lekkage lekt er wel vloeistof. Omdat de pakking tussen de kraan geen vloeistof verdraagt, kan deze beschadigen. Bij losspringen van de kraan, schiet die door de ligging naar boven.
  • Hoe moet ik zuurstofflessen en acetyleenflessen opslaan?
    U mag volle zuurstofflessen en acetyleenflessen naast elkaar opslaan zonder scheiding ertussen. Doorgaans mogen stoffen die een gevaarlijk mengsel kunnen veroorzaken, niet naast elkaar worden opgeslagen. Voor gasflessen bestaat echter een uitzondering. Zie hiervoor de Publicatie Gevaarlijke Stoffen of PGS15 hoofdstuk 6. Het achterliggende idee hiervan is dat de kans op het falen van 2 gasflessen tegelijkertijd, het met elkaar vermengen van de gassen en het ontsteken, te verwaarlozen is. Wel is het zo dat gassen niet door elkaar mogen worden opgeslagen. U mag uitsluitend gasflessen met dezelfde kleucode groepsgewijs opslaan. Hiermee voorkomt u tevens het omwisselen van een gassoort.
  • Bezorgt gasleverancier Bakker ook gasflessen?

    Gasleverancier Bakker bezorgt ook gasflessen. Staat uw bedrijf in de provincie Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland, Flevoland of een bepaald deel van Noord-Holland? Dan kunt u gebruikmaken van onze bezorgdienst. Vraag naar de voorwaarden.

  • Verkoopt Gasleverancier Bakker ook aan particulieren?
    Ja. Als particuliere gebruiker kunt u ook bij ons terecht. Kom gerust naar onze showroom voor barbecues, terrasverwarmers, lasattributen, kampeerartikelen en meer. Ook voor een deskundig advies bent u van harte welkom. Uiteraard geheel vrijblijvend.
  • Tips voor veilig gebruik van gasflessen
    Om veilig en probleemloos te genieten van uw gasfles, geven wij u graag wat belangrijke tips:
    • Vul uw gasflessen NOOIT zelf. Laat dit over aan een erkend vulstation zoals gasleverancier Bakker.
    • Sluit de kraan van uw gasfles na gebruik. Ook als u korte tijd geen gas gebruikt.
    • Plaats gevulde gasflessen altijd rechtop.
    • Graaf gasflessen nooit in.
    • Zet een gasfles niet in direct zonlicht of naast een warmtebron zoals een kachel of open vuur.
    • Vervoer gasflessen enkel rechtop met de gaskraan naar boven. Bevestig ze stevig.
    • Transporteer volle en lege gasflessen altijd met de gaskraan gesloten.
    • Rook niet tijdens het transport van gasflessen.
    • Schakel de motor van uw voertuig altijd uit tijdens het laden en lossen van gasflessen.
    • Zorg voor voldoende ventilatie rond de gasflessen als u ze vervoert.
    • Los het voertuig met de gasflessen direct na aankomst op de eindbestemming.
  • Wat is het verschil tussen een regelaar met afblaasbeveiliging en zonder?
    Als het membraan in de drukregelaar kapot gaat, komt de volledige druk van de gasfles op het aangesloten apparaat te staan. Dit kan oplopen tot wel 10 bar, wat veel meer is dan de gewenste werkdruk. Door de hoge druk kunnen de rubbers van de aangesloten apparaten kapot gaan, waardoor het gas ontsnapt en de vrije loop heeft in bijvoorbeeld je caravan of camper. De afblaasveiligheid begrenst de druk in die gevallen tot 2 à 3 maal de gebruiksdruk, door gas te laten ontsnappen via het afblaasventiel. Een propaangasfles met zo'n drukregelaar moet dus altijd in een geventileerde ruimte staan, afgescheiden van het leefgedeelte van de caravan, camper of boot.

    Als je de gasfles met regelaar buiten gebruikt, bijvoorbeeld bij de barbecue of terrasverwarmer, dan kun je een standaard drukregelaar zonder afblaasventiel gebruiken.
  • Hoe kan ik zien of mijn gasfles leeg is?
    Op de gasfles staat altijd een ‘tarra’ gewicht vermeld. Dit is verschillend per fles. Je kunt dit gewicht vinden als opdruk op de gasfles, of ingeslagen in de kraag van de gasfles.

  • Hoe kan het dat mijn gasfles bevriest?
    Het is niet het gas in de gasfles wat bevriest, maar het condens op de buitenkant van de fles. De hoogte van het condens geeft aan tot waar het vloeibare gas in de fles zit.

    Dit kan gebeuren bij zeer groot gasverbruik. Dit is volkomen normaal. Vloeibaar gas heeft warmte nodig om gasvormig te worden. Door een natuurlijk proces wordt deze warmte aan de omgeving onttrokken. De druk in de fles is afhankelijk van de vloeistoftemperatuur. Hoe hoger de temperatuur, hoe hoger de druk. Soms is de vraag naar gas zo hoog dat de omgevingstemperatuur niet meer afdoende is om het vloeibare gas op te warmen. Het vloeibare gas in de fles wordt zo koud, dat de lucht tegen de gasfles sterk afkoelt, het vocht daaruit condenseert en gelijk tegen de buitenkant van de fles vriest.

    Wanneer dit gebeurt, schakel je het apparaat wat aangesloten is op de gasfles uit en draai je de gaskraan van de fles dicht, tot de gasfles weer opgewarmd is. Schakel dan het toestel opnieuw in en draai de kraan van de fles weer open. Hierna zal het apparaat weer normaal werken.
Snelle levering
Uitgebreid assortiment gasflessen op voorraad
Vertrouwd, korte lijnen, direct contact
Eigen vulstation